El privilegi de tenir el Sincrotró a Cerdanyola

El Sincrotró ALBA i Cerdanyola Empresarial han acordat fer accions conjuntes per donar a conèixer a les empreses de Cerdanyola les aplicacions pràctiques que pot oferir el Sincrotró al teixit industrial del territori.

Recentment, el president de Cerdanyola Empresarial, Jaume Maranges, acompanyat pel vicepresident Lluís Sisquella i la gerent Ana Maria Rovira, van visitar aquest equipament científic de la mà d’Alejandro Sánchez i de Núria Valls Vidal, director i científica, respectivament, de l’Oficina Industrial del Sincrotró.

L’ALBA produeix llum de sincrotró que permet visualitzar l’estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. El com ho fa i els mecanismes per aconseguir-ho no són fàcils d’entendre per als que no som investigadors o científics. Però, tothom que puja a un avió entén per què vola? Hem de veure la utilitat pràctica del Sincrotró i així podrem saber en què ens pot ajudar.

Si els departaments de Recerca i Desenvolupament de les empreses coneixen millor la estructura de la matèria que han de vendre o tractar, les seves investigacions poden ser més acurades, ràpides i eficients. El processos productius podran millorar i els llançaments de nous productes podran ser més exitosos.

Al Sincrotró treballen per analitzar materials molt diversos com bateries, metalls, detergents, aliments, productes de cosmètica, cèl·lules del cos humà, d’animals i vegetals, fàrmacs, plàstics i un ampli ventall de materials. En alguns casos, fins i tot s’utilitza per comprovar si s’està infringint una patent.

Cada vegada més, l´ús del sincrotró per part de les empreses és més rellevant. L’any 2023 es van fer uns 70 serveis a  empreses. En aquests casos l’empresa només paga els costos i per a les pimes (empreses amb facturacions inferiors a 50 milions i menys de 250 empleats) tenen un programa europeu que cobreix aquestes despeses.

A l’any 2023 més de 2.500 investigadors de tot el món es van beneficiar d’aquesta eina única per avançar en la recerca.

Si treballeu en una empresa i creieu que podeu millorar amb les aplicacions del Sincrotró, no ho dubteu i contacteu-los. Us posaran en contacte amb el departament d’usos industrials, on us rebran amb entusiasme, ja que volen fer d’aquesta infraestructura un lloc que ajudi les empreses a créixer.

És el luxe tenir el Sincrotró al costat. El voleu aprofitar?