El president de la Generalitat anuncia l’ampliació del Sincrotró Alba

Un moment de la visita. Imatge: https://www.cells.es/es

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar el dijous passat la futura ampliació dels terrenys del Sincrotró de Cerdanyola. Segon va apuntar, el Sincrotró gairebé doblarà la seva superfície amb l’Alba II, amb la incorporació de tres parcel·les a tocar del Parc de l’Alba, que sumen un total de 40.000 metres quadrats més a l’actual Sincrotró alba.

Acompanyaven el president en la visita al Sincrotró el Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari; el Director General de Recerca, Joan Gómez Pallarès; l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón; el rector de la UAB, Javier Lafuente; el director del Parc de l’Alba, Pere Solà, i el delegat territorial de Barcelona, Joan Borràs.

El projecte d’ALBA II preveu la substitució de l’accelerador d’ALBA, la construcció de tres noves línies de llum extra-llargues que s’ubicaran als nous terrenys, la modernització dels actuals instruments científics, el desenvolupament de la infraestructura per emmagatzemar i analitzar dades i, en general, la creació d’un instrument d’avantguarda que estarà a disposició, a partir del 2030, de la comunitat científica pública i privada per resoldre els reptes de la societat i avançar en el coneixement del món que ens envolta.
Amb ALBA II, el Sincrotró ALBA passarà a ser una font de llum de 4a generació, millorant extraordinàriament les seves capacitats analítiques. El nou feix serà molt més petit i brillant, cosa que es traduirà en més resolució, més coherència i possibilitat de fer experiments en menys temps. Serà extremadament útil per investigar desafiaments científics a l’àrea de les ciències de la vida, el desenvolupament de micro-xips o de noves fonts d’energia com a bateries.

El projecte preveu una inversió total de 120 milions d’euros en 8 anys, la meitat dels quals aportats per la Generalitat.