Cerdanyola Fòrum 2016, amb Elpidio José Silva

Per una Justícia independent, ràpida, segura i amb recursos

El sisè Fòrum de Cerdanyola Empresarial va reunir dijous passat, 16 de juny, 130 empresaris i professionals a l’Hotel Campus de la UAB, per participar en un dinar-conferència amb Elpidio José Silva, advocat i autor, del llibre La Justicia deshauciada. España no es país para jueces

L’exmagistrat, inhabilitat arran de la instrucció del cas Blesa –expresident de Caja Madrid-, va analitzar la situació en què es troba la justícia a l’Estat, una situació “crítica” que va atribuir a la classe política i a determinats sectors estratègics de l’economia amb forts vincles amb els partits.

Silva va descriure Espanya com un estat fallit a causa d’un gran dèficit impossible de pagar i uns interessos del deute que creixen més que el PIB. La solució seria encara més complicada, a causa d’una gran profunditat administrativa de l’Estat i un mapa polític molt complicat.

En aquest context, va defensar que “ara més que mai és imprescindible un aparell de justícia eficient i autònom, perquè sense independència judicial l’Estat mai no funcionarà correctament”. “Cal que els polítics i els grans sectors econòmics estiguin ben supervisats”, va afegir.

I tanmateix, sembla que aquest objectiu és ben lluny de la realitat, amb una justícia lenta –“la justícia si és lenta no és justícia”-, sense recursos humans ni materials, poc creïble i força imprevisible. I poc independent, com ho il·lustra el fet que la mateixa Policia Judicial no depèn dels jutges sinó del Ministeri de l’Interior i del Govern.

Tot això afecta la ciutadania, però també les empreses i l’economia en general, en ser aquestes, segons Silva, les responsables de generar i distribuir la riquesa: “A l’Estat tenim empantanats 50.000 milions d’euros als tribunals, immobilitzats per litigis”.

La conclusió final va ser que calen canvis –“la gent no demana revolucions”- i que hi ha països on emmirallar-se, com els Estats Units, França o la Gran Bretanya. Malauradament, ni la classe política ni els grans sectors no estarien preparats per als canvis que demana la societat. “Quan se’ls demana que ajudin les empreses, s’empesquen una reforma laboral, enlloc de revisar la pressió fiscal o eliminar la burocràcia”, va apuntar.

Per tant, un cop trencat el bipartidisme, ara caldria refundar els partits tradicionals i que n’apareguessin de nous; caldria que  entenguessin i atenguessin les necessitats de la ciutadania i seria imprescindible evitar les decisions preses amb interès partidista.

Elpidio José Silva va defensar que aquest procés s’hauria de fer amb la supervisió necessària  d’una Justícia independent, ràpida, segura i amb recursos. I amb la imprescindible presència i participació activa de la ciutadania.

L’acte va comptar amb la intervenció del president de Cerdanyola Empresarial, Lluís Sisquella, que va estar acompanyat a la taula presidencial pel tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, Marc Costa, i la tinenta d’alcalde de Cultura, Helena Solà.