T-Systems redueix la seva petjada de carboni un 89% a l’edifici de Cerdanyola

La filial de serveis digitals de Deutsche Telekom ha instal·lat 159 panells fotovoltaics en el Centre de Procés de Dades de la companyia ubicat a la nostra ciutat

T-Systems, un dels principals proveïdors de serveis digitals amb seu a Europa, ha disminuït el seu consum elèctric en un 89% a l’edifici d’operació i ha reduït la seva petjada de carboni en 15.154,63 kg de CO2 a l’any, amb la instal·lació de 159 panells fotovoltaics al Centre de Processos de Dades (CPD), ubicat al Parc de l’Alba a Cerdanyola de Vallès. La companyia avança així en els objectius estratègics de Deutsche Telekom de reduir a l’màxim el seu consum energètic i arribar a les 0 tones de CO2 en les seves emissions per a l’any 2030.

Els nous panells fotovoltaics tenen una potència total de 52.470 Wp, que es completa amb un sistema d’aigua refredada i energia elèctrica de la xarxa de distribució local per aconseguir la potència necessària per al correcte funcionament de l’CPD.

Aquest Centre de Procés de Dades de T-Systems a Cerdanyola de Vallès es va inaugurar al novembre de 2013, amb una inversió de 47 milions d’euros, compta amb una superfície de 8.862 metres quadrats i dóna servei a multitud d’empreses, nacionals i internacionals, i a el sector públic.

L’objectiu de sostenibilitat i eficiència energètica ha estat una de les claus d’aquest centre des de la seva concepció, des de la decisió de la seva ubicació a Cerdanyola de Vallès fins al disseny de construcció de passadissos freds confinats, o la inclusió d’un sistema de generació, distribució d’aigua amb motors assistits per variadors de freqüència i ventiladors en climatitzadors IEC de volum variable. Mesures que milloren de forma exponencial l’eficiència energètica d’aquest CPD en comparació amb altres de característiques similars.

Gràcies al fet que la localitat de Cerdanyola de Vallès registra una temperatura mitjana d’entre 3 i 4 graus inferior a la de litoral de Barcelona, ​​els equips poden treballar més hores en modalitat ‘Free Cooling’ indirecte, és a dir, utilitzant la temperatura ambient per refredar l’aigua que refrigera el CPD a través d’uns ventiladors, el que també redueix el consum energètic i la petjada de carboni un terç en comparació amb la compressió mecànica.

Per això, el disseny de el nou sistema d’alimentació de l’CPD, que passa a provenir gairebé íntegrament de fonts sostenibles, ha respectat i integrat el disseny original en la nova instal·lació. A més, ha tingut en compte la tolerància a fallades del sistema elèctric, s’ha realitzat sense alterar la disponibilitat de l’CPD, i ha requerit una adaptació detallada i acurada a les necessitats de serveis dels clients que tenen allotjats seves aplicacions i dades en aquest centre .

T-Systems continua avançant en la millora de l’eficiència energètica en aquestes instal·lacions, i s’estan estudiant altres projectes també basats en energies renovables, com la instal·lació d’un aerogenerador o un sistema de geotèrmia, per donar suport a el sistema de refredament. “Tenim un compromís total amb els ODS no només a nivell corporatiu sinó també a nivell individual entre els nostres empleats, de fet, aquesta proposta va ser una mesura suggerida per un empleat de la companyia a una bústia de suggeriments”, segons ha informat David Mañas , director de Cloud Infraestructura i Seguretat.

T-Systems és empresa associada de Cerdanyola Empresarial.